Header voorleesvideo 1
Header voorleesvideo 1

Zo blijft een kinderboek voorlezen leuk

Elke avond voorlezen; het is en blijft belangrijk om dat te doen. Maar misschien heb je er niet altijd zin in of voel je je niet geïnspireerd om iets leuks van het boek te maken. Helemaal begrijpelijk en daarom helpen wij graag een handje. Iven Cudogham, de schrijver van Anansi de Spin, deelt tips om zo een prentenboek op verschillende manieren te kunnen voorlezen.

Naast deze hele leuke tips van Iven, zijn er natuurlijk nog meer dingen die je kunt doen om het voorlezen leuker te maken en boeken te laten leven.

  • Wat gaat er op de volgende pagina gebeuren? Laat jouw kindje alvast laten vertellen hoe het verhaal verder gaat.
  • Je hoeft een boek niet van begin tot eind te lezen. Sommige kinderen vinden het vooral leuk om te bladeren. Van achteren naar voren of zomaar ergens in het midden beginnen. Dat is ook prima.
  • Bedenk een zoekspelletje bij het boek. Zoek alle spinnen in het boek of hoeveel verschillende brandweerwagens zie je.
  • Vertel het verhaal, maar dan zonder naar de tekst te kijken. Dus wat zie je nou echt, wat gebeurt er op de plaatjes?
  • In sommige prentenboeken speelt er zich op de achtergrond ook een verhaal af. Kijk eens het hele boek door alleen naar dat verhaal.
  • Kijk op internet of je een kleurplaat bij het boek kunt vinden. Op de website van de schrijver, illustrator of uitgeverij vind je vaak extra materialen. Je kunt ook samen een tekening maken bij het boek.
  • Ga op zoek naar voorwerpen die bij het boek passen. Bekijk bijvoorbeeld een veer, voordat je een verhaal leest over een zieke vogel. Bekijk wat nootjes bij een herfstboek. Of zoek passende knuffeldieren bij het boek en speel daarmee.
  • Doe een activiteit die past bij het boek. Bak samen een taart als er in het boek een taart wordt gebakken. Ga naar de kinderboerderij om naar jonge dieren te kijken, nadat je hier een boek over gelezen hebt.
  • Van veel prentenboeken zijn animaties gemaakt. Als je lid bent van de bibliotheek kun je bijvoorbeeld via Bereslim geanimeerde prentenboeken bekijken. Ook in De Voorleeshoek worden veel prentenboeken voorgelezen. Inloggen kan gratis via de bibliotheekabonnement.

Maar het allerbelangrijkste is het om het op een manier te doen die past bij jou en jouw kindje. Je hoeft echt niet elke avond alles uit de kast te halen; het is immers soms al fijn genoeg om samen knuffelend de dag af te sluiten en het boekje gewoon voor te lezen.

Met onder andere behulp van auteur Rian Visser zijn de bovenstaande tips tot stand gekomen.