Boeken top 10 babys
Boeken top 10 babys
Zelf lezen

4 tips om een boek op verschillende manieren voor te lezen

’s Avonds voorlezen is een hele fijne manier om de dag af te sluiten voor jouw kindje. Zeer waarschijnlijk geniet je er zelf ook van. Gezellig samen, tegen elkaar aan, de rust, de aandacht. Heerlijk! Maar elke avond hetzelfde boek? Met deze 4 tips (+3 bonustips) houd je dat leuk – ook voor jezelf.

Zelf zou je er niet voor kiezen om elke avond hetzelfde te lezen, maar voor jouw kindje is dat zeker niet erg. Herhaling is hartstikke leuk en goed voor de woordenschat! En onthoud: alles is een fase.

Tip 1: Lees voor met verschillende stemmetjes

Als je een boek avond na avond voorleest, dan ken je hem bijna uit je hoofd. Hier kun je je voordeel uit halen, want jij weet namelijk precies wanneer wie wat zegt. En daar kun jij je stemmetjes op aan passen per karakter. Want zo praat de een heel hoog en de ander heel laag. Misschien ben je goed in dialecten! Maak het jezelf niet te moeilijk, want je moet het wel kunnen vol houden. Daarom is het het makkelijkste om de hoofdpersonage het dichts bij je eigen stem te houden.

Tip 2: Interactief voorlezen

Bij interactief voorlezen heb je – zoals de term het stiekem al verklapt – veel interactie met je kind. Stel tijdens het voorlezen vragen die passen bij het boek. Dat kun je op twee manieren doen. Zo kun je vragen stellen die meer over jouw kindje. Bijvoorbeeld in Coco kan het, moet Coco leren vliegen. Je kunt dan vragen of jouw kindje zou willen vliegen en zo ja, waar naar toe dan? En vindt hij of zij – net als Coco – iets heel spannend? Maar je kunt er ook voor kiezen om de vragen meer over het boek te laten gaan. Want wat denkt jouw kleine; gaat Coco leren vliegen? Het is belangrijk om vooral open vragen te stellen.

Tip 3: Niets lezen, alleen kijken

Prentenboeken staan vol met prachtige tekeningen. En vaak gebeuren er meer op die tekeningen dan enkel het verhaal. Bekijk die prenten samen met je kindje eens goed. Wat gebeurt er nou echt op de plaat en wat zien jullie verder nog? Wat voor verhalen spelen er op de achtergrond af? Wat zijn de gezichtsuitdrukkingen van de karakters?

Tip 4: Heb plezier!

Het aller- allerbelangrijkste is plezier hebben! Niet elke manier werkt elke avond voor jouw kindje. Misschien hebben jullie een drukke dag gehad en is hij of zij moe. Kruip dan vooral lekker tegen elkaar aan en geniet van het boek. Is jouw kindje nog wakker genoeg? Dan kun je wat meer de tijd nemen. Maar geniet lekker van het boek en elkaars aanwezigheid.

3 bonustips

  • Zorg wel voor een rustige omgeving tijdens het voorlezen. Als er in de kamer papa/mama nog rondloopt of een ander kindje speelt is het lastig om de aandacht erbij te houden. Dat geldt ook voor de televisie en telefoon, die kunnen het beste uit.
  • Daarnaast is het het meest verstandig om voor te lezen in je eigen taal, want in die taal kun jij je het beste uiten en voel je je comfortabel en kun jij je kind dus een ‘rijke taal’ aanbieden.
  • Kan je kindje al zelf lezen? Wissel dan het voorlezen af. De ene pagina doe jij en de andere jouw kleine.

Lees en kleur, vul de leesmeter

Lees en kleur, vul de leesmeter

Je kunt lezen extra leuk maken met deze leesmeter. Het is een kleurplaat die je kind - stiekem - meer laat lezen. Want voor elke gelezen pagina's mag jouw kindje een vakje inkleuren. Bij honderd ingekleurde vakjes is de leesmeter volledig ingekleurd. Een leuk, vrolijk steuntje in de rug om jouw kindje te motiveren om meer te lezen.