Bookse
Column

Wat te lezen na Dan Brown?

Heb je Oorsprong net als ik binnen een dag verslonden? Dan kan het zwarte gat na het boek nogal groot zijn. Daarom hierbij 3 boekentips om daarna op te pakken (maar als je de andere boeken van Dan Brown nog niet hebt gelezen, begin dan daar natuurlijk vooral mee!).

Tomas Ross - Van de doden niets dan goeds

Deze Nederlandse schrijver werkt ongeveer hetzelfde als Dan Brown: hij zoekt historische feiten op en trekt dan zijn eigen conclusies. De schrijfstijl van Ross is iets harder dan die van Brown, maar liefhebbers van thrillers met een historische achtergrond kunnen hun hart ophalen!

Dit boek is het eerste dat ik van deze schrijver las. Het gaat over Arnie Springer, die na verblijf in een jappenkamp in 1945 terugkeert naar Den Haag. Wanneer hij bij zijn demente vader op bezoek gaat, ontdekt hij een schrift met daarin de namen van collaborateurs die zichzelf in veiligheid hebben weten te houden en nu hoge posities bekleden. Hij stuit op een complot waarin zelfs zijn eigen familie betrokken is, met alle gevolgen van dien...

Tomasross

Kate Mosse - De Vergeten Tombe

Dan Brown schrijft over de tegenwoordige tijd, waarin objecten en gebeurtenissen uit het verleden een grote rol spelen. Tomas Ross schrijft over gebeurtenissen in het verleden. Kate Moss wisselt de tijden af. Ze schrijft over een personage in de huidige tijd, maar verweeft dat op ingenieuze wijze met verhalen uit het verleden.

In 1891 vertrekt Léonie uit Parijs, om met haar broer Anatole bij hun tante Isolde te gaan wonen. Daar leest ze een boek van haar overleden oom, die schrijft over een mysterieuze tarotkaartlegging die ooit in een tombe op het landgoed plaatsgevonden heeft. In 2007 komt de Amerikaanse Meredith juist naar de Franse hoofdstad toe. Ze doet onderzoek naar de beroemde componist Debussy en wil tegelijkertijd meer te weten komen over haar voorouders. Ze vermoedt dat ze uit het zuiden van Frankrijk komen. Ze trekt naar de streek toe, en stuit op een wonderlijk landhuis. Daar komt er ze al snel achter dat haar aanwezigheid alles behalve toevallig is…

Kate Moss

Pascal Vanenburg - De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten

Dit boek is wel een heel ander soort boek dan dat van Dan Brown, maar verdient het toch in dit lijstje te staan. Vanenburg heeft 51 onwaarschijnlijke geschiedenisverhalen uitgezocht en die op onnavolgbare wijze op papier gezet. Dit boek zal je aan het lachen maken, soms een beetje laten gruwelen, en je vooral een hoop goede verhalen leveren om tijdens saaie kringverjaardagen te delen.

Denk aan een man die 7 keer door de bliksem geraakt werd en het allemaal overleefde. Of aan hoe de mensheid een oorlog tegen emoe’s begon, en deze verloor. Een paar van mijn favoriete verhalen: die van een leger dat zichzelf aanviel, hoe er een oorlog gevoerd werd om de kwaliteit van een biertje en hoe een hond en een beer meevochten in de oorlog. Goede verhalen, legendarisch verteld: dit boek verdient een plekje in elke boekenkast!

Pascal
Chantallees
Chantal