Header Welkwoud
Recensies

Welkwoud door Tahereh Mafi: "Het verhaal leest vlot en bevat mooie passages."

Persoonlijk ben ik een groot fan van de boeken van Tahereh Mafi. Zoveel, dat toen ze in 2016 met een jeugdboek kwam, Verdermeer, ik ook die heb opgepakt. En gezien ik Verdermeer met zo ontzettend veel plezier heb gelezen, wilde ik natuurlijk ook het losstaande vervolg op Verdermeer lezen. Dit betekent dat Welkwoud in dezelfde wereld afspeelt als Verdermeer, maar dat je Verdermeer niet perse gelezen hoeft te hebben als je aan Welkwoud wilt beginnen.

Een persoonlijk verhaal

Welkwoud is het meest persoonlijke verhaal dat Tahereh Mafi tot nu toe heeft geschreven. In die zin dat het verhaal gebaseerd is op de verhalen die haar moeder haar vroeger vertelde en de Perzische cultuur. Ook heeft ze er fragmenten van haar moeilijke jeugd in opgenomen.

Een verhaal over een Mordeshoor

In vergelijking met Verdermeer is Welkwoud een stuk duisterder. Dat kan ook niet anders wanneer onze hoofdpersoon, Laylee, in Welkwoud een Mordeshoor is. Dit betekent dat zij voor de kost lijken wast en zo zorgt dat diens geesten naar Elders kunnen oversteken. Het gaat echter niet goed met Laylee. Er zijn teveel lijken, en zij is maar alleen en krijgt slecht, of zelfs niet, betaald.

"Net als Verdermeer wordt ook Welkwoud vertelt door een alwetende verteller."

Een verhaal met onze vrienden uit Verdermeer

Gelukkig zijn daar onze vrienden uit Verdermeer: Alice en Olivier. Gezien zij een behoorlijk prominente rol in blijken te nemen in Welkwoud, wil ik je, ondanks dat Welkwoud los gelezen zou kunnen worden, toch aanraden om eerst Verdermeer te lezen. Er wordt genoeg verwezen naar dingen die in Verdermeer gebeurd zijn, maar ik denk dat je de personages en diens verleden nog beter zal snappen als je Verdermeer al hebt gelezen.

Een verhaal met een alwetende verteller

Net als Verdermeer wordt ook Welkwoud vertelt door een alwetende verteller. Dit is een bijzondere keuze, gezien dit een vertelwijze is die niet iedereen altijd even goed bevalt. Ook ik ben er normaal gesproken geen fan van, maar Tahereh Mafi weet het op fantastische wijze toe te passen. Het geeft een speciale laag aan het verhaal en je vraagt je af wie deze verteller zou kunnen zijn. Ikzelf vind het leuk om te denken dat Tahereh Mafi zelf de alwetende verteller is, die het verhaal ingefluisterd heeft gekregen door diens personages.

"Welkwoud is een magisch, bijzonder, uniek en duister verhaal."

Conclusie

Welkwoud is een magisch, bijzonder, uniek en duister verhaal. Gebaseerd op de verhalen die Tahereh Mafi’s moeder vroeger aan haar vertelde en Perzische cultuur is dit een mooi verhaal over eenzaamheid, vriendschap, respect en niet opgeven. Een vlot geschreven boek met de interessante keuze voor een alwetende verteller. Het boek is prachtig vormgegeven en de cover zit dan ook vol met details die je tijdens het lezen tegen zal komen.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Jessica
Jessica