Header West
Header West
Recensies

West van Carys Davies: "hartverwarmend verwarrend"

Carys Davies was al een veelgeprezen auteur van verhalenbundels, maar doet nu met West ook een gooi naar prijzen en nominaties voor romans. Haar debuut is in Amerika en het Verenigd Koninkrijk jubelend ontvangen, en dat is niet onbegrijpelijk. West neemt je mee op een lange reis over de wilde vlaktes en rivieren van Amerika. Het is aangrijpend, meeslepend en verwarrend, maar op een hartverwarmende manier.

Hoofdpersonage John Cyrus Bellman leeft in Pennsylvania aan het begin van de 19e eeuw. Hij is weduwnaar en brengt zijn dagen door met muildieren fokken en zorgen voor zijn dochter Bess. Dat verandert als hij in de krant een artikel leest. Ergens ver weg in Amerika, zijn enorme botten ontdekt. Het krantenartikel spreekt zo tot zijn verbeelding dat hij aan niks anders meer kan denken. Hij moet en zal de dieren vinden die zulke grote botten achtergelaten hebben. Hij laat zijn tienjarige Bess achter bij zijn zus en trekt naar het westen. Zijn familie en dorpsgenoten blijven met twee vragen achter: zal hij slagen in zijn zoektocht, en zal hij überhaupt ooit nog terugkomen?

Geen uitschieters, toch meeslepend

In 175 pagina’s beschrijft Davies de reis van Bellman, de bijzondere personages die hij onderweg tegenkomt en hoe het leven thuis verder gaat na Bellman’s vertrek. West is niet een dik boek, noch spannend, romantisch of hilarisch. Toch heeft Davies het voor elkaar gekregen om er een meeslepend boek van te maken. Ze verzandt niet in beschrijvingen van emoties of landschappen, ze houdt het zakelijk en kort. Tegelijkertijd krijgt ze het voor elkaar dat je meeleeft met de achterblijvers en de ontdekkingsdrang van Bellman in je eigen hart voelt kriebelen.

Abrupt einde met goede verwarring

Het verhaal van Bellman is fascinerend: wat beweegt een man ertoe om huis, haard en dochter achter te laten voor een reis naar iets wat hij alleen uit de krant kent? Hij kent het landschap waar hij doorheen zal trekken alleen uit boeken en weet nauwelijks iets over de gevaren die hij onderweg tegen kan komen. Hele duidelijke antwoorden op die vraag krijg je niet. Daardoor voelt het einde van het boek alsof je in verwarring achtergelaten wordt. Maar het is een goede verwarring: eentje die je hart verwarmt en je nog lang na laat denken over het boek.

Hoewel het boek niet heel dik is en het verhaal niet uitschiet in bepaalde emoties of genres, heeft Davies een meeslepend en fascinerend verhaal afgeleverd met deze debuutroman. Een mooi verhaal dat perfect past in de kast van elke boekenliefhebber.

Chantallees
Chantal