Header Historische Verhalen
Winactie

WIN! Historische verhalen - korte verhalen uit de Middeleeuwen

Geschiedenisliefhebbers, opgelet! Paul Christiaan Smis neemt je, met Historische verhalen - korte verhalen uit de Middeleeuwen, mee naar de tijd van de pest, corruptie in de kerk en kruistochten.

WIN! Historische verhalen - korte verhalen uit de Middeleeuwen

WIN! Historische verhalen - korte verhalen uit de Middeleeuwen

Helaas! Deze actie is verlopen. De winnaars hebben persoonlijk bericht van ons gehad.


Historische verhalen

Dat er in de Middeleeuwen nogal veel gebeurd is, weet iedereen. Kruistochten, ruzies in de kerk en tussen landen of steden, gehele volksverhuizingen… Maar dit was ook de tijd van grote kunstenaars, uitvindingen en spraakmakende verhalen. En die verhalen vind je nu terug in Historische verhalen - korte verhalen uit de Middeleeuwen.

De Middeleeuwen dichterbij

Spraakmakend is misschien niet het goede woord voor dit boek, er worden namelijk niet heel veel legendes uit die tijd beschreven, en hele grote namen kom je nauwelijk tegen, máár door de verhalen van Smis komen de Middeleeuwen een heel stuk dichterbij. Ineens kan jij je de angst voorstellen van een jonge jongen die geconfronteerd wordt met de Sint-Elisabethsvloed, voel je de wanhoop van vrouwen wiens grote liefdes het strijdveld opgegaan zijn en leef je ook mee met diezelfde soldaten.

Stoomcursus Middeleeuwen

In het voorwoord krijg je nog een stoomcursus Middeleeuwen, maar die ben je halverwege het eerste verhaal waarschijnlijk alweer vergeten. Daarom is het fijn dat de schrijver na elk verhaal duidelijk vertelt op welke feiten het verhaal gebaseerd is, welke personages er echt bestaan hebben en welke dingen hij er zelf aan toegevoegd heeft. Bonuspunten voor de extra informatie die Smis toevoegt; aan het eind van elke verantwoording legt hij ook een link naar andere literatuur, mocht je meer willen weten over specifieke verhalen.

Op vakantie

De verhalen staan niet logisch gerangschikt: niet op locatie en ook niet op chronologische volgorde. Zelf had ik dat juist wel handig gevonden, omdat de omschakeling tussen sommige verhalen nu wat onoverzichtelijk is. Zeker als je alles achter elkaar door wilt lezen, is dat toch niet helemaal fijn. Maar dat maakt het tegelijkertijd wel bij uitstek het perfecte boek om, bijvoorbeeld, mee te nemen op vakantie. Door de korte verhalen leent het boek zich uitstekend voor de momenten dat je niet heel veel tijd hebt om te lezen, maar toch iets onder ogen wil hebben. En je leert er ondertussen ook nog wat van!