Kookboekvanhetjaar11Header
Nieuws

Dit zijn de winnaars van Kookboek van het Jaar 2017!

Voor het elfde achtereenvolgende jaar vond, vanavond in Foodyard Amsterdam, de Kookboek van het Jaar prijsuitreiking plaats. Georganiseerd door De Kookboeken BV van Fusina Verloop en Henk-Jan Kakebeen.

De nominaties

Alle kookboekenauteurs uit Nederland en Vlaanderen konden hun kookboek opsturen, waar de vakjury 6 titels van nomineerde. De genomineerden: The Green Kitchen at Home, Bowls of Goodness, Smokey Goodness 2, Leafs, Zot van de Noordzee en Pindakaas.

Kookboek van het Jaar 2017

En de winnaar is... The Green Kitchen at Home, van het Zweedse duo David Frenkiel en Luise Vindahl! De vakjury over het boek: "Een kookboek vol kleur, warmte en verrassende, haalbare recepten. David Frenkiel en Luise Vindahl zien kans om vegetarisch eten ook aantrekkelijk te maken voor mensen die dat misschien nog een beetje eng vinden. Hun boek is absoluut niet muf of dogmatisch, maar biedt krachtig en vernieuwend beeld van eten waarin je onmiddelijk zou willen bijten. Het is knap dat David Frenkiel en Luise Vindahl het hoge niveau dat ze in hun eerdere werk bereikten hebben weten vast te houden in dit alweer vierde boek. Geen wonder dat deze trendsetters wereldwijd zoveel volgers hebben. Ze hebben de vegetarische keuken naar een hoger niveau getild."

David Frenkiel won eveneens de award voor de Beste kookboekenfotograaf, - vormgever en -stylist. Welke is bedoeld voor hen die nooit met naam en toenaam op de cover van een kookboek pronken, maar een steeds belangrijkere rol spelen bij het maken van kookboeken.

Gouden Garde publieksprijs 2017

Het publiek koos met ruim 30% van de stemmen Smokey Goodness 2 van Jord Althuizen tot haar favoriet en winnaar van de Gouden Garde publieksprijs 2017. Jord Althuizen is foodtrucker in hart en nieren, wereldkampioen BBQ, culinair intrepreneur, zit in de jury van het RTL4 programma Grillmasters en won vorig jaar met Smokey Goodness het Kookboek van het Jaar 2016. De vakjury: "Knap dat Jord Althuizen ook in zijn tweede boek het hoge niveau van zijn eerste heeft weten vast te houden en nog weet te verrassen ook. Het is een echt mannenboek, al zullen vrouwelijke barbecueërs er ook goed mee uit de voeten kunnen én willen."

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking werd gevierd in aanwezigheid van alle genomineerden, uitgevers, en de (culinaire) pers en werd gepresenteerd door Ellemieke Vermolen. De vakjury bestond uit: Sylvia Meijer, Karin Brand, Chefkok Pascal Jalhay, Liddie Austin en Joachim Hilhorst van foodies magazine.