Header toplijst bingeread tips
Header toplijst bingeread tips
Toplijsten

Boekenserie tips van onze experts

Ben jij toe aan een boekenserie waarmee je dagen zoet bent? Of ben je na het lezen van een serie op zoek naar een nieuwe reeks boeken? Dat komt goed uit, want onze experts hebben hun bingeread waardige boeken voor jou op een rijtje gezet. Hiermee kun je inspiratie op doen voor jouw eigen leeslijst. Veel leesplezier!

Boekenserie tip van Madelon

Selection - Kiera Cass

The Selection Series van Kiera Cass is absoluut mijn favoriete serie! De serie gaat over een ‘gewoon’ meisje in een imaginair Koninkrijk gebaseerd op een Amerika in de toekomst: Illea. De prins van het land is jarig en daarmee komt hij op de leeftijd dat hij moet trouwen. Het is traditie voor de prins om dan ‘De Selectie’ te houden. Uit elke provincie van het land mag één afgevaardigd meisje naar het kasteel komen om het hart van de prins te stelen. Een soort Bachelorette meets Prince Charming. America Singer, de hoofdpersoon uit het boek, schrijft zichzelf tegen haar zin in, maar met goede redenen, en wordt uitgekozen om haar provincie te vertegenwoordigen. Dit ziet ze helemaal niet zitten want ze vindt Prince Maxon helemaal niks.

Eenmaal in het paleis gebeurt er van alles. Natuurlijk spelen liefde en intrige een grote rol in dit verhaal. Maar ook het aspect van royalty zijn, de problemen in het land en een prachtige boodschap voor de samenleving komen allemaal terug in deze serie. Daardoor is het een veelzijdige serie over een meisje zoals wij dat een kans krijgt om meer te zijn en iets te betekenen.

Wat ik zo fijn vind aan deze serie is dat het heel toegankelijk is geschreven. Het is makkelijk jezelf te identificeren met de hoofdpersonen en het taalgebruik is niet te moeilijk. Het is aan de ene kant een heerlijk zwijmelverhaal met clichés maar toch origineel genoeg om er helemaal in op te gaan. Het gebeurt niet vaak dat ik een boek in één dag kan uitlezen, maar als ik ’s ochtends op de bank kruip met een boek uit deze serie, dan kan ik je bijna garanderen dat het ’s avonds uit is!

Het is leuk dat alle boeken zowel in het Nederlands als in het Engels te lezen zijn. En in het Engels zijn het ook geen moeilijke boeken, dus wil je eens in het Engels lezen, dan is dit zeker een goede keus!

Tip! Ben je na het lezen van De Selectie ook helemaal fan? Lees dan zeker ook het eerste boek uit de nieuwe serie van Cass! Dezelfde flair als De Selectie, maar een compleet nieuwe setting. De beminde (The Bethroted) kwam dit jaar uit en ik was echt fan! Het vervolg hierop The Betrayed, komt halverwege dit jaar uit, dus lekker bingen!

Boekenserie tip van Esmee

Harry Potter - J.K. Rowling

Ik geef toe, dit zijn misschien geen hoogstaande literaire romans, maar in mijn ogen wel fantastisch geschreven boeken. Elke keer weer dat ik één van deze boeken opensla, verwonder ik me over hoe een auteur deze hele fictieve wereld in haar hoofd heeft kunnen creëren. Dát is pas een staaltje creativiteit.

Ondanks dat Harry en zijn vrienden zich bevinden in een fictieve wereld, zijn er veel momenten waarop je je als lezer met hen kan identificeren. Zij dealen met dezelfde onzekerheden, uitdagingen en misstappen als dat wij doen. En wie lijkt het nou niet fantastisch om als tovenaarsleerling naar een speciale school te gaan om daar alles te leren over spreuken, toverdranken, het gebruik van kruiden en het spelen van Quidditch?

Voor mij begon mijn liefde voor lezen met Harry Potter and the Sorcerer’s Stone. De magische wereld van Harry Potter leerde mij dat elk mens uniek is, dat liefde en vriendschap onoverwinnelijk is en dat iedereen (ongeacht haarkleur, etniciteit, leeftijd) welkom is op Hogwarts. Naar mijn idee kan iedereen wel een eigen plekje vinden in deze verhalen en dat maakt het juist zo meesterlijk geschreven. De films kan ik inmiddels meepraten, maar het duurt nog wel even voordat ik de boeken op kan lezen denk ik. Vervelen zal het in ieder geval nooit.

Zeker in tijden waarin ik een beetje positiviteit mis in mijn leven, duik ik in de wereld van Harry Potter. Zoals J.K. Rowling al schreef: ‘’Happiness can be found, even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.’’ *Lumos!*

De boeken zijn zowel in het Nederlands als Engels te lezen.

Boekenserie tip van Sigried

Terug naar het strandhuis - Mary Alice Monroe

Ik ontleende begin augustus Terug naar het strandhuis (oorspr. The Beach House) uit de bibliotheek. Ik had nog nooit van de auteur Mary Alice Monroe gehoord. Het was vooral de titel en de cover van een zeezicht die mijn aandacht trokken. Het verhaal heeft leuke personages en de schrijfstijl is aangenaam om te lezen. Alleen al de beschrijvingen van het landschap zorgen voor een ontspannen vakantiegevoel. Wat het boek boven de middelmatigheid uittrekt, is de bijkomende verhaallijn over de zeeschildpadden. In dit boek gaat het vooral over de periode waarin de schildpadden de zee verlaten om op het strand eieren te leggen. Het was een onderwerp waar ik niets over wist, maar dat met zoveel passie en verwondering gebracht wordt dat ik er helemaal in opging. Ik las het boek zo graag, dat ik het jammer vond toen het uit was. Toen ik de auteur opzocht ontdekte ik dat dit boek het eerste is in een serie van zeven boeken. Enkel het eerste deel is vertaald, maar dat kon me niet weerhouden om meteen ook de volgende delen te lezen. Op de Nederlandse delen moeten we dus nog even wachten, maar als je ook graag Engels leest kun je alvast beginnen!

Boekenserie tip van Silvie

Cormoran Strike - Robert Galbraith

Mijn bingeread tip is de Cormoran Strike-serie van Robert Galbraith. Ik raad deze serie aan om verschillende redenen. Allereerst zijn de boeken lekker dik, dus je hebt er lekker lang plezier van. Inmiddels zijn er al vijf delen van de serie. Elk boek is goed apart te lezen, want in elk boek wordt een nieuwe zaak behandeld. Maar het is wel leuker om ze op volgorde te lezen, omdat de relatie tussen detectives Strike en Robin de rode draad van de serie vormt. Daarnaast is Galbraith gewoon een geweldige schrijver die haar boeken volstopt met hier en daar wat humor, een briljant plot en personages waar je van gaat houden. Om deze redenen is de serie ook heel geschikt voor lezers die al heel veel thrillers hebben gelezen. De boeken draaien niet alleen maar om het oplossen van een zaak. De personages hebben een eigen verhaallijn en zijn net zo belangrijk.

De boeken zijn zowel in het Nederlands als Engels te lezen.

Boekenserie tip van Tessa

Outlander - Diana Gabaldon

De boekenserie Outlander van Diana Gabaldon is echt mijn favoriet om te lezen. Het leest lekker weg, is romantisch, spannend, voor een deel gebaseerd op geschiedenis en bevat een fantasy aspect. Je krijgt er geen genoeg van en je hoeft er ook geen genoeg van te krijgen, want de serie bestaat uit acht boeken. Elk deel is zo rond de 1000 pagina’s. Genoeg pagina’s om je te vermaken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kortere boeken die naast de hoofdboeken gelezen kunnen worden. Deze kortere boeken zijn spin-offs van de hoofdboeken waarin verder in wordt gegaan op andere personages uit de oorspronkelijke boeken. Het klinkt misschien heel erg intimiderend om aan deze boekenserie te beginnen, maar als je eenmaal begonnen bent, word je opgeslokt door de avonturen van Jamie en Claire en de plekken waar zij zich bevinden. Mocht je nog twijfelen en toch eerst wat van het sfeertje willen proeven om te kijken of het wat voor je is, probeer dan het volgende. Zoek het eerste deel in de boekhandel, sla het boek open op een willekeurige bladzijde, lees het eerste stuk dat je ziet en kijk of je geboeid blijft. Hoogstwaarschijnlijk wil je alleen nog maar verder lezen zodra je begonnen bent. Mocht je geen doorgewinterde lezer zijn en toch geïnteresseerd zijn in het verhaal dan kan je uiteraard ook de serie op Netflix bekijken. Maar ik kan je garanderen dat de boeken nog veel beter zijn!

De boeken zijn zowel in het Nederlands als Engels te lezen.

Boekenserie tip van Naomi

Shopaholic - Sophie Kinsella

Een boekenserie die ik altijd graag lees zijn de boeken uit de Shopaholic-reeks van Sophie Kinsella. Het eerste boek las ik toen ik twaalf jaar was en sindsdien ben ik de boeken gaan lezen. De serie gaat over Rebecca Bloomwood, Becky, die geen winkel voorbij kan lopen zonder een leuke tas of mooie jas te kopen. Ze werkt bij een financieel tijdschrift waar ze mensen adviseert hoe ze met hun geld om moeten gaan. Becky is het tegenovergestelde van ‘slim met geld omgaan’. De schulden blijven maar stijgen, evenals de dreigbrieven van de bank. Toch hoopt ze dat de bank een vergissing heeft gemaakt en al haar schulden verdwijnen.

In de boeken van Kinsella volg je Becky en haar verslaving, hoe ze van haar schulden 'probeert' af te komen, maar ook de liefde van haar leven vindt. De serie bestaat inmiddels uit negen boeken; genoeg leesplezier dus voor de komende dagen of weken. Het is het leukst om de serie achter elkaar te lezen omdat je Becky dan het beste leert kennen en ook de andere personen uit het boek bij naam weet. Als je een boek wil lezen dat een lach op je gezicht brengt en je even de wereld om je heen laat vergeten, is dit een serie voor jou!

De boeken zijn zowel in het Nederlands als Engels te lezen.