01 Van Gastel
Thrillers

Zonder jou: leesvoer voor een regenachtige middag

Tineke Luimstra is anglofiel, aspirant historicus, ploetermoeder en lezer pur sang. Ze heeft haar kleine meisjesdroom om schrijfster te worden nooit echt opgegeven. Daarnaast heeft ze meer boeken dan geld, dus is de rijkste persoon op aarde!

Manipulatie

Valerie staat er alleen voor nu haar grote liefde Oscar haar heeft verlaten. Hij kan de zorgen voor hun zoon Mick niet meer aan. Ooit waren ze zielsgelukkig met zijn tweeën, reisden ze de wereld rond, was het leven een feest. Maar toen kwam Mick, en Mick bleek anders dan andere kinderen. Hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die steeds ernstiger en ontwrichtender wordt. Hij zoekt ruzie op school, doet kinderen en dieren pijn, geeft anderen de schuld van zijn fouten en drijft zijn ouders tot wanhoop. Thuis slaat hij zijn moeder en met zijn vader gaat hij letterlijk op de vuist. Hulpverleners nemen de zorgen van Valerie en Oscar niet serieus genoeg en Mick weet de psychologen ondertussen te manipuleren zodat het probleem bij zijn ouders wordt gezocht. Na het vertrek van Oscar loopt het gedrag van Mick nog meer uit de hand. Valerie zoekt antwoorden in haar verleden, bij de familie die zij nooit heeft gekend en vreest voor haar leven.

02 Van Gastel

Psychopaten zijn eng

Psychopaten zijn eng. Manipulerende kinderpsychopaten op de achterbank zijn nog veel enger!
Chantal van Gastel kende ik alleen van naam als schrijfster van chicklit romans. Met 'Zonder Jou' is ze samen met haar zus Priscilla met succes uit haar comfort zone gestapt, want het boek lijkt het goed te doen. Wisselende perspectieven, met aan de ene kant de zorgen van Valerie, aan de andere kant de gedachten van Mick die steeds verontrustender en gestoorder worden. De romantische chicklit noot blijft aanwezig, want ondanks de scheiding houden Oscar en Valerie nog steeds erg veel van elkaar. Daarnaast de vraag hoe ver je als ouders gaat voor je kind. Hoe onvoorwaardelijk is de liefde? Wat als je de wereld moet beschermen tegen je kind in plaats van andersom? Het plot had wat mij betreft best nog scherper en schokkender mogen zijn. Ook vroeg ik me regelmatig af waarom die mensen niet veel eerder actie hebben ondernomen, waarom de school niet veel eerder in heeft gegrepen. Moeilijke thema's snel en vermakelijk gebracht, prima leesvoer voor een regenachtige middag.