Header Zoon Van Berlijn
Recensies

Zoon van Berlijn: "Een kordaat en krachtig boek"

Karolien Berkvens studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. In 2015 verscheen haar debuut Het uur van Zimmerman, dat genomineerd werd voor de Dioraphte Literatour Prijs en in het Duits werd vertaald. Onlangs presenteerde zij haar nieuwste roman: Zoon van Berlijn.

Een incidentele nies

Zoon van Berlijn speelt zich af in het Berlijn van nu. De twee voornaamste personages, Jakob Richter en zijn zoon Fabian, zijn beide aan het worstelen met problemen en vraagstukken die typerend zijn voor hun leeftijd. Jakob met zijn baan, waar hij steeds minder voldoening uit haalt en Fabian met vraagstukken als zijn rol binnen deze maatschappij en hoe hij zijn leven dient in te richten. Daarnaast hebben ze ook allebei te maken met problemen die minder herkenbaar zijn, bijvoorbeeld een vrouw/moeder die na een ongelukkige val mentaal ineengestort is, waarbij een incidentele nies het enige teken van leven is…

“Waar hield dat lichaam haar gevangen? Was het haar huid die haar als een sluier bedekte en haar verstikte? Waren het haar spieren die haar beknelden, haar botten die haar verdrukten, haar bloedvaten die haar saboteerden?”

Gedachtegangen

Indrukwekkend genoeg is Karolien Berkvens, een tweeëndertig jarige vrouw, erin geslaagd de gedachtegangen van een middelbare man te beschrijven. Door de manier waarop zij de denkwereld van zowel Jakob als Fabian weet te portretteren, waan je je even in de huid van een personage waar jij in de verste verte niet op lijkt. Je deelt de frustratie en het verdriet, welke zij beide hebben over de zielloze moeder en het vertrek van haar geliefde verzorgster Paula. Je deelt de bezorgdheid van Jakob en de onbestemdheid van Fabian. En je deelt de liefde die zij voelen voor de stad Berlijn.

“De tendens je gelukkig te kopen, te reizen, te instagrammen, al die overspannen blijheid en geïnstrueerde authenticiteit, waarachter eindeloze bezoeken aan de therapeut schuilgingen, dat was erg, dat was verdrietig. De rest niet. De rest, wat dat ook precies moge zijn, was lelijk, misschien zelfs hopeloos en toch was het minder deprimerend.”

Stad in de uitverkoop

In het boek Zoon van Berlijn gaat het niet alleen over een vader en zijn zoon die zich beide, op hun eigen manier, verbonden voelen met hun ‘heimat’ Berlijn. De stad speelt de hoofdrol. Zij wordt beschreven als een stad met een rouwe charme, maar waarbij het karakter en de structuur onder druk komen te staan dankzij gentrificatie, verstedelijking en verdringing. Actuele onderwerpen, zoals de soja-amandel-kokosnoot-latte macchiato’s versus de sociale woningbouw, worden vanuit verschillende optieken met uiteenlopende belangen beschreven. Dat maakt het boek zo interessant; actualiteiten, feitelijke informatie en objectieve observaties die verwerkt worden in een verhaallijn met omvangrijke personages. Het is knap hoe Karolien Berkvens zulke grote thema’s in een zeer compacte roman heeft weten te verpakken. Een kordaat en krachtig boek.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.